درباره آموزش تار
تکمضرابهای تار هر عاقلی را دیوانه میکند و بداههنوازیها و کرشمهها، از «تار» یک ساز کاملاً منحصربهفرد میسازند. مسلماً شنیدن تارنوازیهای فوقالعادهی هنرمندان بزرگ ایران، همچون محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، جلیل شهناز، میرزا عبدالله فراهانی و بسیاری تارنوازان دیگر، در میزان علاقهی ما نسبت به سازهایی چون «تار» تأثیر بهسزایی داشته است.
«تار» سازیست که عموماً در تکنوازیها و همنوازیها نواخته میشود و اغلب بهدلیل دامنه و وسعت صدایی بالا، طرفداران بسیاری دارد. تار، از نوع سازهای زهی زخمهای است و از لحاظ شیوهی نواختن، شکل دسته و تکنیکها شباهت بسیاری به «سهتار» دارد. علاوه بر ایران، این ساز در کشورهای همسایه همچون تاجیکستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و دیگر نواحی نزدیک قفقاز هم رایج است. نوعی از تار که به «تار آذری» یا «تار آذربایجانی» مشهور است، در بسیاری کشورهای ترکزبان نواخته میشود که از لحاظ فرم و شکل ساختاری به تار ایرانی شباهت دارد، اما در تعداد سیمها و نحوهی گرفتن ساز در دست تفاوتهایی دارد.
از لحاظ ساختاری، تار، دو کاسهی گلابیشکل متصلبههم و یک دسته دارد. یکی از کاسهها کوچکتر است و به آن «نقاره» گفته میشود. بهعلاوه در ساختار تار، بر روی کاسهی طنینیِ صدا از پوست استفاده شده تا صدایی که تولید میشود، حجم بیشتری داشته باشد. با توجه به فضای خالی کاسهها، تار شش سیم فلزی دارد که در سه دستهی دوتایی، در امتداد دستهی ساز کشیده شدهاند. همچنین وسیلهی نواختن تار، مضراب یا زخمهای از جنس برنج است. تار در میان سازهای زهی، حجم صوتی بالایی تولید میکند و این به سبب استفاده از مضراب به جای ناخن، تعداد بیشتر سیمها و وجود پوست در ساختار کلی ساز است؛ همین باعث شده تا این ساز بیشتر در محافل و جمعها نواخته شود. با اینحال وجود پوست بر روی کاسههای تار، نگهداری و کوک کردن ساز را دشوار میکند.
با این که امروزه نرمافزارها و کتابهای آموزشی بسیاری در زمینهی موسیقی و بهویژه آموزش تار در بازار موجود است، هنوز بهترین روش یادگیری هر یک از آلات موسیقی و خصوصاً آلات موسیقی سنتی، شرکت در کلاسهای عمومی و خصوصی موسیقی است. اینکارنت به شما کمک میکند تا یک استاد تار حرفهای بیابید و از یادگیری آن لذت بسیاری ببرید.
مهارتهای مورد نیاز مربی تار
مهارتهای مورد نیاز یک استاد تار شامل موارد زیر میشود:
تسلط بر تئوری موسیقی
تسلط بر ردیف تئوری موسیقی ایرانی (گوشهها، دستگاهها)
سلامت شنوایی و مهارت تشخیص نُتها، ریتمها و ملودیها از راه شنیدن
مهارت نواختن قطعات مختلف موسیقی از روی نتهای نوشته شده برای تار
قدرت بیان، اعتمادبهنفس و توانایی اجرای موسیقی در مقابل دیگران
آشنایی نسبی با دیگر سازها (سهتار، تنبور، دوتار، بربط)
آشنایی با سبکهای موسیقی
توانایی انجام کار گروهی
توانایی برقراری ارتباط مؤثر با هنرجویان از ردههای سنی متفاوت و آشنایی با شیوههای آموزش مناسب برای سطوح و سنین مختلف
تحصیلات مرتبط با آموزش تار
استادان موسیقی در ایران، اغلب دانش و مهارتشان را از راه گذراندن دورههای آموزشی در دانشگاهها و آموزشگاههای آزاد یا زیر نظر استادان و نوازندگان حرفهای بهصورت خصوصی کسب کردهاند. در کنار این امر، تحصیلات دانشگاهی زیر نیز میتوانند راه ورود افراد به آموزش تار باشند:
کاردانی حرفهای موسیقی: نوازندگی ساز ایرانی، آواز ایرانی
کارشناسی ناپیوسته حرفهای موسیقی: رهبری ارکستر، نوازندگی ساز ایرانی، موسیقی آیینی
کارشناسی نوازندگی موسیقی ایرانی
کارشناسی آهنگسازی
کارشناسی ارشد نوازندگی ساز ایرانی
کارشناسی ارشد موسیقیشناسی
کارشناسی ارشد آهنگسازی
وظایف مورد انتظار از مربی تار
احتمالاً برخی از وظایف زیر را از یک استاد تار انتظار دارید:
آموزش گامبهگام نُتها، ریتمها، ملودیها، ضرب و گام
آموزش دستگاهها، ردیفها و گوشههای ایرانی
آموزش سبکهای مختلف موسیقی سنتی
آموزش تئوری و عملی موسیقی، متناسب با نیاز هنرجو در هر سطح
آموزش مباحث مقدماتی (مانند نحوهی صحیح گرفتن ساز در دست، نحوهی صحیح گرفتن مضراب)
آموزش اجزاء مختلف ساز (پرده، خرک، گوشیها، سیمها و شیطانک و غیره)
بررسی مداوم میزان پیشرفت هنرجو و تنظیم درسها و تمرینها، متناسب با استعداد هر فرد
معرفی کتابها، جزوات و منابع مورد نیاز هنرجو در روند آموزش
توانایی تنظیم تقویم کاری متناسب با برنامهی هنرآموز
آموزش اصطلاحات خاص ساز و توانایی اجرای آنها (گلیساندوها یا سُرش نغمهای عرضی و طولی، پنجهکاری، پیتزیکاتو یا گرفته، پوش و غیره)
معیارهای تأثیرگذار بر قیمت آموزش تار
موارد زیر ممکن است در قیمت پیشنهادی آموزش تار دخیل باشند:
سطح هنرجو: آموزش تار به هنرجویان در سطوح ابتدایی همیشه ارزانتر از آموزش پیشرفته، آمادگی برای اجرا یا کنسرت است.
محل برگزاری کلاس: معمولاً دعوت از استاد موسیقی برای آموزش در منزل، گرچه از اتلاف زمان و هزینههای رفتوآمد شما جلوگیری میکند، اما هزینهی بیشتری برای شما خواهد داشت.
نوع کلاس از نظر تعداد نفرات: خصوصی، نیمه
خصوصی یا عمومی بودن جلسات کلاس بر قیمت آن تأثیر دارد. هرچه تعداد هنرجویان در کلاس بیشتر باشد هزینهی کمتری بر عهدهی هرکدام از آنها خواهد بود؛ گرچه ممکن است با بیشتر شدن تعداد نفرات، کیفیت آموزش تا حدودی کاهش پیدا کند.سطح دانش و تجربهی استاد موسیقی: سابقهی کاری استاد در قیمت پیشنهادی او تأثیر دارد؛ هرچه رزومهی قویتری داشته باشد احتمالاً دستمزد بیشتری طلب خواهد کرد.
مدت زمان کلاس و تعداد جلسات: هرچه مدت زمان کلاس بیشتر باشد، هزینه طبیعتاً بالاتر است، اما ممکن است منجر به برگزاری تعداد جلسات کمتری شود که در بلندمدت میتواند بهصرفهتر باشد.
محدودهی جغرافیایی: ممکن است در شهرهای مختلف سطح قیمت متفاوت باشد.
نکتهها و هشدارها
اگر از حرفهایهای اینکارنت مدرس تار استخدام میکنید، حتماً از مطابقت هویت او با عکس و مشخصات نمایهاش در سایت مطمئن شوید.
ثبت رایگان سفارش مربی تار
شما میتوانید در صورت نیاز از طریق اینکارنت یک متخصص برای انجام پروژهی مورد نظر خود استخدام کنید. بدین منظور، اینکارنت با طرح چند سؤال سعی بر آن دارد که تعریف پروژهها در چهارچوب استاندارد و بر اساس معیارهای تاثیرگذار صورت گیرد. در صورت صبوری و پاسخ دقیق به سؤالات، شانس بیشتری برای دریافت پیشنهاد از طرف مناسبترین متخصصها خواهید داشت.
ثبت نام به عنوان مربی تار
شما میتوانید در صورت داشتن هر تخصصی، آن را با دیگران به اشتراک بگذارید، و در صورت نیاز، کسبوکار خود را بهصورت آنلاین گسترش دهید.
واژگان کلیدی
اینکارنت چگونه کار میکند؟
برای مشتریان:اینکارنت، بهسرعت و راحتی شما را به متخصصان حرفهای معرفی میکند تا کارهایی که از پسشان بر نمیآیید را به آنها بسپارید. بعد از ثبتنام در سایت، میتوانید در قسمت جستوجو، کلمهی کلیدی مربوط به پروژهی مورد نظر خود را وارد کنید. اینکارنت صفحهی اطلاعات و ثبت سفارش مربوط به آن تخصص را در اختیار شما قرار دهد.



برای متخصصان:با ثبتنام در اینکارنت میتوانید مشتریان را به خود جذب کنید و تخصص خود، محدودهی جغرافیایی، زمان دردسترس بودن و پروژههایی که قادر به انجامشان هستید را تعریف کنید. پروفایل اینکارنتی شما بهعنوان رزومهی شما عمل میکند و نظرات مثبت کاربران، شانس شما را برای دریافت پروژههای بیشتر، بالا خواهد برد.


